Persoane interesate

Boboteaza la Români

A doua sărbătoare creştină importantă a noului an, după Sfantul Vasile, este Boboteaza, celebrată de ortodocşi pe 6 ianuarie. Boboteaza (6 ianuarie) si sarbatoarea Sf. Ioan (7 ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare.

În ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul, împreuna cu enoriasii, face o procesiune spre un lac, râu sau un izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor.
Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul, de obicei intr-un spatiu mai larg - unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se pune in vase mari si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.
Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma mare, fiecare credincios isi ia apa sfintita in vasele sau sticla cu care a venit de acasa. La sate este obiceiul ca pe drumul de intoarcere sa strige "Chiraleisa", adica pronuntarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieste), pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru sanatatea familiei, iar apoi satenii toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei si mai pastreaza inca o parte pentru viitor, cand vor avea nevoie sa-si trateze vreo boala mai grava.




Sarbatoarea este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus sa paseasca în viata publica. Intrucât în aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data în lume,descoperindu-se ca Fiul Domnului, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Intrupat.

Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Matei ne relateaza ca Iisus a venit din Galileea la râul Iordan unde boteza Ioan Botezatorul, cerând sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine” (Matei 3, 14), iar la raspunsul lui Iisus ca „asa se cuvine”, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan.
Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei componente ale Treimii: Fiul se boteaza în Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfânt se coboara asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatal din cer îl declara ca fiind Fiul sau.

Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, este zi de post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

cele mai citite