Persoane interesate

Pe 4 ianuarie cea mai importantă Eclipsa partiala de Soare, vizibila si din Romania

Anul astronomic 2011 începe spectaculos cu cea mai importantă eclipsă de Soare vizibilă din România din următorii ani.
Potrivit astro-info.ro, în România "eclipsa debutează în jurul orei 9.03 în sud-vestul ţării, penumbra Lunii deplasandu-se spre nord-est. La ora 9.14 eclipsa a început în întreaga ţară. Fenomenul avansează încet deasupra orizontul sud-estic. Maximul se produce în jurul orei 10.30. În funcţie de poziţia geografică maximul se produce mai devreme sau mai tarziu de aceasta oră. Magnitudinea eclipsei la maxim pe teritoriul României este cuprinsă între 0.740 (74%) în sud si 0.79 (79%) în nord. Capitala va avea parte de o eclipsa de magnitudine 0.753 (75.3%) la ora 10.35. După momentul maximului eclipsa îşi continuă cursul, Luna eliberând încet discul Soarelui. Sfarsitul eclipsei se produce incepand cu ora 12.00 in vestul tarii, urmand ca la ora 12.16 penumbra Lunii sa paraseasca si estul extrem al tarii noastre (Dobrogea), cu aceasta terminandu-se in Romania eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011".

O altă caracteristică interesantă e eclipsei este că ea se produce imediat după ce Pământul se va afla la periheliu ( 3 ianuarie), adică distanţa minimă a Pământului faţă de Soare.
Acoperirea maximă a soarelui, de aproximativ 76%, fiind atinsă în jurul orei 10.35, în zona centrală a ţării,
Astronomii se aşteaptă ca, în timpul maximului eclipsei, să se observe o scădere a luminozităţii, având în vedere că Soarele va fi acoperit destul de mult.
In 2011 se vor produce patru eclipse solare parţiale şi două eclipse lunare totale, o combinaţie rară care se va repeta de doar şase ori în cursul acestui secol.
Pentru a o observa fără pericol, protejaţi-vă ochii folosind ochelari speciali. Specialiştii avertizează că lumina puternica poate provoca afecţiuni oculare grave, dacă nu sunteţi protejaţi sufient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

cele mai citite