Persoane interesate

Xativa, o lectie de istorie si credinta

Orasul Xativa se afla in Spania la aproximativ 40 de km de Valencia, pe drumul spre Benidorm si se poate ajunge acolo pe autostrada sau cu trenurile La Renfe.
Eu am ales varianta cu trenul.
Din Valencia se face in jur de 40 de minute, trenurile costa 3.40 Euro si circula la fiecare 30 de minute.



Desi la prima vedere pare un oras micut, putina lume stie ca aici s-au nascut doi papi din familia Borja (Borgia): Calist al III-lea si celebrul Alexandru Borgia al VI-lea.



Astăzi, Xativa mai trăieşte din această fascinantă istorie, turismul fiind pe primul loc si ca dovada stau panourile cu harti si trasee turistice aflate peste tot, care indica drumul catre principalele atractii turistice din zona.
Daca aveti timp chiar va recomand sa vizitati toate cele 6 rute turistice, parcurile, bisericile, castelul, targul unde veti fi surprinsi de preturile asa de mici.
Daca vreti sa va preparati singuri mancarea puteti alege magazinele Mercadona pentru ca au cele mai mici preturi.



Xativa are in imprejurimile sale un stravechi castel asezat de-a lungul drumului Via Augusta, care lega Cartagina de Roma, traversand Hispania.
Se poate ajunge la castel in 2 feluri:
Cu trenuletul turistic care costa 2 Euro, care circula din ora in ora sau pe jos urmand indicatoarele de pe traseu.
Eu personal am ales varianta a doua, pentru a putea admira in voie imprejurimile.
Orasul este inconjurat de multi pomi si multa verdeata, iar drumul pana la castel dureaza aproximativ 30 de minute.
Ajuns la castel ai parte de surpriza placuta, sunt doua castele, unite printr-o „placa des armas”: Castillo Menor in stanga (cel mai vechi si mai putin pastrat) si Castillo Major, restaurat in mare parte cu fonduri europene.
Cum de la ei se poate si la noi nu?



Nici un vizitatorii nu rateaza sa faca fotografii pentru a pastra amintirea celor vazute si frumusetea locurilor prin care au trecut.
Intre cele 2 castele In Placa des Armas,se afla un mic restaurant, El Mirador del Castel, cu binocluri de unde poti vedea intreaga zona, pana la Mediterana cu numai 50 de centi.



Aceaste constructii imbina elemente de constructie romane, maure si crestine.



Am parasit ruinele antice, si orasul cu o lectie de istorie si credinta adanc inscrisa in suflet si cu bucuria de a fi vazut unul dintre cele mai frumoase castele.

Daca aveti drum prin zona, va recomand o vizita din toata inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

cele mai citite